dilluns, 12 de novembre del 2012

U6 2 Amfibis

3. Amfibis. Són vertebrats que en estat adult presenten quatre extremitats (tetràpodes)pell nuafina ihumida, que poden viure fora de l'aigua ja que respiren per pulmons i que com els peixos precisen de l'aigua per a reproduir-se ja que la fecundació es produeix en ella (fecundació externa).

1. Morfologia externa. El cos d'alguns amfibis com les granotes i els gripaus només presenten dues parts (cap i tronc) i el d'uns altres, com les salamandres i els tritons, presenten tres parts (captronc i cua).
• Cap. Presenta dos ulls amb parpelles (una superior, una inferior, que és mòbil, i una membrana nictitant transparent que recobreix tot el glòbul ocular quan l'amfibi està submergit),dues membranes timpàniques laterals i la boca que posseeix llengua bífida i projectable i unes dents molt febles i tots ells iguals.
• Tronc. Presenta quatre extremitats. Les anteriors acaben en quatre dits i les posteriors encinc dits que, en moltes espècies, estan units mitjançant membranes interdigitals (adaptació a la natació).
Dibuix d'AMADEU BLASCO del llibre "Hidros" de 1r d'ESO. Editorial Casals. 2002

2. Anatomia interna
. Presenten dos pulmons molt senzills i poc eficaços (respiració pulmonar), per la qual cosa per a respirar precisa la captació d'oxigen a través de la seva pell fina i humida (respiració cutània). Per a mantenir la pell humida segrega substàncies mucoses i, de vegades, per a repel·lir a les seves depredadors, també tòxiques. El cor presenta dues aurícules, una que rep sang dels pulmons i altra que rep sang de la resta del cos, i només un ventricle on ambdues es barregen, és a dir presentencirculació doble i incompleta (doble vol dir que la sang en donar una volta sencera per tot el cos passa dues vegades pel cor, i incompleta vol dir que en el cor no estan completament separades la sang rica en oxigen i la sang pobre en oxigen sinóque es barregen).


3. Reproducció. La fecundació és externa (1). Els òvuls fecundats es dipositen en l'aigua i són fixats amb substàncies mucoses (2) . Es tracta d'ous de coberta permeable que s'assecarien en un medi aeri sec. Al cap de 2 o 3 mesos neixen les larves denominades cap-grossos que respiren per brànquies,manquen d'extremitats i es mouen mitjançant una cua (3). Després experimenten una metamorfosi: la cua es redueix, apareixen les quatre potes, desapareixen les brànquies (4) i es formen els pulmons, per la qual cosa el individus ja poden sortir de l'aigua (5).
Dibuix d'AMADEU BLASCO del llibre "Hidros" de 1r d'ESO. Editorial Casals. 2002

4. Classificació. Els dos principals grups d'amfibis són:

La classificació dels amfibis
Anurs. Manquen de cua en estat adult. El segon parell de potes està adaptat alsalt i són capaços d'emetre sons. Són les granotes i els gripaus (com granotes però amb potes posteriors més curtes).Urodels. Els adults presenten cos allargat i amb cua. Les extremitats són curtes i estan adaptades a la marxa reptant. Exemples són les salamandres (presenten color negre amb taques grogues) i els tritons (presenten una cresta dorsal a manera d'aleta).






Relacionar dibuixos amb noms 18 
Mots encreuat 18