dijous, 22 de novembre del 2012

U5 7 Equinoderms

7. Equinoderms. Són invertebrats exclusivament marins que posseeixen sota la seva pell (epidermis) unesquelet calcari constituït per plaques soldades o independents o per espícules petites i aïllades. Les plaques poden servir de suport a llargues espines.
Presenten un conjunt de conductes anomenat sistema ambulacral, plens d'un líquid semblant a l'aigua de mar i una sèrie de tubets acabats en ventoses que serveixen per a fixar-se i desplaçar-se, els anomenatspeus ambulacrals. Tenen simetria pentagonal (molt evident en les estrelles de mar al presentar 5 braços).
Es reprodueixen sexualment amb sexes separats,i els individus o són mascles o son femelles. La fecundació es realitza en el mar (fecundació externa) i de l'ou surt una larva nedadora (larva planctònica) que després dóna lloc a un adult marxador (bentònic).
Dibuix d'AMADEU BLASCO pel llibre "Hidros" de 1r d'ESO. Editorial Casals. 2002

Classificació dels Equinoderms
Eriçons de mar. Tenen un esquelet de plaques calcàries soldades que formen una estructura globosa que suporta llargues espines. Són herbívors.Estrelles de mar. Tenen cinc braços poc flexibles i poden presentar espines. Son carnívores i poden evaginar l'estómac per tal d'ingerir les preses.Holoturies. Són les anomenades"botifarres de mar" en referència a la seva forma. S'ali-menten dels petits organismes que conté la sorra que ingereixen.Ofiures. Són com estrelles de mar però de braços molt flexibles que mouen amb rapidesa. Viuen a sota les pedres del fons marí.Comàtules. Presenten 5 braços dividits en dos amb els que pot nedar, encara que per molt poc temps. Presenten colors molt vius.

Relacionar dibuixos amb noms (Equinoderms) 16 
Mots encreuats 16






















GALERÍA DE IMÁGENES 
EQUINODERMOS
equinodermo



CUESTIONARIO

Filum EQUINODERMOS
(estrellas y erizos de mar)


ELABORACIÓN DE FICHAS