dimarts, 3 d’abril del 2012

U6 Vertebrats


1r d'ESO. Tema 18. REGNE METAZOUS III. VERTEBRATS I (Peixos i Amfibis)

perrito8
Introducció. Els peixos són els vertebrats més antics, els primers van aparegué fa un 500 milions d'anys, erenpetits, tenien una carcassaòssia i no tenien mandíbules. La seva boca era circular i estava adaptada a l'alimentació per filtració. Després van aparegué els peixos mandibulats i cuirassats, després els taurons, que han canviat ben poc i, per últim, els peixos amb espines. Al tenir respiració branquial no han pogut colonitzar el medi terrestre. Un petit grup, els anomenats peixos pulmonats, gràcies a tenir la seva bufeta natatòria comunicada amb l'exterior, poden viure fora de l'aigua, reptant isaltant sobre el fang humit gràcies a les seves aletes pectorals . Quan arriba l'estació seca i el fang es comença a assecar, aquests peixos s'enfonsen i sobreviuen aprofitant la humitat inferior. Els peixos pulmonats ens donen una pista de com van aparegué els pulmons i les extremitats dels animals que caminen sobre el terra.
Els amfibis van aparèixer fa uns 370 milions d'anys i alguns van arribar a superar els tres metres de llargada. Gràcies a tenir respiració pulmonar van ser els primers vertebrats que van colonitzar el medi terrestre però, com els seus pulmons son molt senzills, encara necessiten el recolzament de la respiració cutània. Això ha comportat que la seva pell sigui nua i humida per la qual cosa només poden viure en llocs molt humits. A més la fecundació és externa, per la qual cosa necessiten de l'aigua per poder-se reproduir. En conclusió, els amfibis poden viure fora de l'aigua però només en llocs humits i en els que de tant en tant hi ha pluges abundants, per tant no s'han independitzat del tot del medi aquàtic.

Llegeix les explicacions sobre les característiques generals i la classificació dels peixos 
i realitza el "Test de resposta múltiple 18". Després llegeix el text sobre els amfibis i realitza el "Relacionar dibuixos i noms 18" i el "Mots encreuats 18".

1. Els vertebrats
. Són els metazous que presenten columna vertebral, és a dir una estructura òssia articulada que protegeix el cordó nerviós o medul·la espinal. El nom de columna vertebral és el més apropiat pels vertebrats bípedes, com són els humans i els ocells, però pels peixos i pels vertebrats quadrúpedes, també s'acostuma a utilitzar el nom de d'espina dorsal. Tots els vertebrats presentencirculació tancada, és a dir la sang sempre circula per l'interior d'un conductes anomenats vasos (artèries, venes i capil·lars). Es coneixen unes 50.000 espècies. Es diferencien 5 grups de vertebrats que són elpeixos, els amfibis, els rèptils, els ocells i els mamífers. En aquest capítol es tracten el dos primers.
• Peixos. Són els vertebrats que presenten la pell amb escames dèrmiques i que neden a l'aigua amb aletes.
• Amfibis. Són els vertebrats que tenen la pell nua (sense escames, ni plomes ni pel) i humidai que presenten quatre potes en posició lateral per caminar i nedar.
• Rèptils. Són els vertebrats que presenten la pell amb escames epidèrmiques i que tenenquatre potes en posició lateral (excepte les serps que no tenen potes) per la qual cosa generalment caminen reptant pel terra.
• Ocells. Són els vertebrats que presenten la pell amb plomes, les extremitats anteriors constituint dues ales que a la majoria els permeten volar, i les extremitats posterior constituintdues potes que els permeten caminar.
• Mamífers. Són els vertebrats que presenten la pell amb pels. La majoria presenten quatre potes per caminar, uns pocs presenten aletes per nedar, com les balenes, i uns altres pocs presenten ales per volar com els rat-penats





ANIMALES...