dijous, 22 de novembre del 2012

U5 4 Mol·luscos

6. Mol·luscs. Són invertebrats de cos tou, no segmentat i sovint dividit en cap, massa visceral i peu. En molts d'ells la massa visceral està envoltada per un mantell que produeix una conquilla de carbonat càlcic. A més, el mantell forma una cavitat anomenada cavitat del mantell o cavitat paleal on es troba l'aparell respiratori (ún pulmó en es terrestres i branquies en els aquàtics). Es mol·lusc es classifiquen en:
Classificació dels Mol·luscs
Gasteròpodes. Presenten un peu musculóscapaç de lliscar sobre tot tipus de superfícies i una conquilla formada per una sola peçacom el cargol terrestre o bé manquen d'ellacom els llimacs. La conquilla pot ser planacom en les pegellides o formar una espiral, com en els cargols. La respiració pot serbranquial, com en els caragols marins, orespiració pulmonar, com en el caragolterrestre, que és hermafrodita.
Dibuix d'AMADEU BLASCO pel llibre "Hidros" de 1r d'ESO. Editorial Casals. 2002
Bivalves. Presenten una conquilla formada per dues peces articulades anomenadesvalvesNo tenen cap diferenciat i el peu té forma de pala excavadora o bé és molt reduït i presenta una glàndula que segrega elbissus per adherir-se a les roques. Respiren per brànquies laminars que a més serveixen per retenir les partícules (animals filtradors) que entra per un tub (sifó inhalant) i surt per un altre (sifó exhalant). Per exemple lescloïsses i els musclos.
Dibuix d'AMADEU BLASCO pel llibre "Hidros" de 1r d'ESO. Editorial Casals. 2002
Cefalòpodes. Presenten un peu dividit en 8 o 10 tentacles proveïts de ventoses que envolten la boca. Tenen un cap bé diferenciat amb dos grans ulls. El mantell té forma de sac i l'aigua que entra en ell pot ser expulsada amb força per un tub (sifó) originat un corrent que les permet nedar a reacció. Podenmancar de conquilla com els pops, tenirconquilla interna com la sípia i el calamar, oexterna com els nautilos.
Dibuix d'AMADEU BLASCO pel llibre "Hidros" de 1r d'ESO. Editorial Casals. 2002

Test de resposta múltiple sobre Mol·luscs (WEB de M. Alós) 16.2 
















¿Por qué los caracoles tienen concha?


El caracol terrestre es hermafrodita, es decir macho y hembra a la vez, y son animales ovíparos,. En este vídeo podemos ver la reproducción de estos animales:




GALERÍA DE IMÁGENES

molusco



CUESTIONARIO

Filum MOLUSCOS
(almeja, sepia, caracol)



ELABORACIÓN DE FICHAS